PROJEKT

Brief

Kako na mali površini ustvariti pravšnje morsko vzdušje? To je bil izziv, ki nam ga je postavil naročnik, ki je ob tem želel še veliko naravnih materialov, predvsem les in kamen ter veliko naravne beline. Posebne zahteve so bile, da moramo izkoristiti vsak kotiček, da bo majhno stanovanje tudi optimalno funkcionalno. Pri tem smo imeli omejitev, da tlakov in tal ne spreminjamo, pri prenovi inštalacij pa smo imeli proste roke.

Lokacija:

Malinska, Hrvaška

Velikost:

25 m²

Datum:

April 2024

Na zelo majhni kvadraturi je nastal prijeten apartma ob morju. Stranka je želela čim manj posegov v prostor, zato smo pri prenovi porušili le eno predelno steno, kamor smo naknadno integrirali majhno kuhinjo, ki pa je za apartma še vedno dovolj prostorna. Kuhinjski del se nahaja v povezavi z osrednjim prostorom, ki služi kot dnevna soba in spalni del v enem. Kljub temu, da gre za majhen prostor, smo zaradi višine uspeli zagotoviti, da je apartma namenjen za tri osebe.

Poslužili smo se dvignjene postelje na jekleni konstrukciji, ki je dostopna preko lestev in zaščitena in hkrati dekorirana z vrvmi. V dizajn smo vključili materiale, ki se povezujejo z lokacijo, zato smo uporabili kombinacijo lesa, kamna v beli barvi in modrih odtenkov, kateri predstavljajo pridih morja. Funkcionalno smo izkoristili vsak kotiček, ki nam je bil na voljo, kljub visokim elementom pa apartma še vedno deluje zračen in prijeten.

Ob vhodu smo na primer majhen prostor za vrati uporabili kot kotiček za obešanje oblačil in stojalo za shranjevanje obutve. V kuhinji smo, poleg beline, uporabili tudi stensko oblogo v obliki ogledala, s čimer smo optično povečali prostor. Kot dekorativni in povezovalni element z okolico, smo ogledalo premili še z nalepkami, ki spominjajo na valove morja.

Del oblikovanja je zajemal tudi okolico pred apartmajem. Obstoječe je šlo za neraven teren, ki ga je bilo potrebno prilagoditi, da so razpoložljive površine postale čim bolj uporabne. Poravnali smo tlak in odstranili zelenje, s čimer smo pridobili na prostoru, za novo ozelenitev pa je bilo uporabljeno zelenje v cvetličnih loncih. Stranka je izrazila željo, da ohranimo obstoječi kamin, zato smo odstranili samo talne robnike in na obeh straneh dodali delovni pult s shranjevalnimi površinami in koritom. Tako je nastala prostorna letna kuhinja, ki v toplih dneh omogoča, da lahko gostje apartmaja večino dneva preživijo na prostem. Za senco je bilo poskrbljeno z zložljivimi senčili, pomislili pa smo tudi na zasebnost, zato je bila v dizajn vključena še visoka ograja. Balkon je dobil novo vrtno garnituro z mizo in stoli, travnati del pa veliko klop z mizico po naročilu.

Galerija projekta