PROJEKT

Brief

Drzen karakter. Barve. Brezmejnost. Kakšen užitek je delati z naročniki, ki točno vedo, kaj želijo. Naročnika sta močno podkovana v oblikovanju, živita dinamičen življenjski stil, kjer ne manjka druženja in glasbe. To svojo energičnost in ljubezen do barv sta želela prenesti v svojo hišo, pri čemer kreativnost in domišljija nista mogli manjkati. Posebna želja naročnice je bila tudi, da so materiali trpežni, kvalitetni in da je bivanjski prostor zasnovan tako, da ga je moč nadvse hitro pospraviti in urediti. Prostor mora služiti družini in ne obratno in zagotavljati prijeten prostor za druženja s prijatelji.

Lokacija:

Celje, Slovenija

Velikost:

Petra

Datum:

Petra

Interijer in vrt hiše v Celju je zasnovala arhitektka Petra Plevnik iz biroja Ideas. Lastnika, ki sta imela specifične želje, sta jo najprej angažirala za ureditev interijerja. Tega so pred kratkim osvežili in uredili še vrt, ki je zdaj prava oaza namenjena družinskim srečanjem.

Lastnika hiše, po rodu Celjana sta se odločila nov skupni dom zgraditi na temeljih stare hiše, kjer je nekoč živela njegova mama. Zasnovo eksterijerja hiše jima je pomagal uresničiti drug arhitekt. Ker je nova hiša precej velika sta se urejanja lotila postopoma. Za ureditev inrerijerja sta se povezala z domačinko Petro Plevnik, saj so ju njuni projekti navdušili. Prva ureditev interijerja je bila izvedena pred dobrimi 15 leti, pred nedavnim, pa so ga le nekoliko osvežili in obenem izvedli še ureditev domačega vrta.

Arhitektka in investitorja so se odlično ujeli, celo tako, da sta jo kasneje najela tudi za ureditev interijerja svoje trgovine. Lastnica je namreč ustanoviteljica blagovne znamke And by Andraž. Ženska, ki je z izdelanim okusom, močno voljo in delavnostjo, v časih, ko je domača tekstilna industrija propadala, zgradila svojo tekstilno manufakturo, ki še danes uspešno deluje. Podobno, kot se je lotila svojega posla, je vztrajno in postopno prišla tudi do svojega sanjskega doma.

Osnovni dizajn interierja je temeljil na kombinaciji bele in črne barve. Lastnica pa je kot modna in športna navdušenka želela dodati intenzivno zeleno in rožnato, ki sta se kot začimba pojavili le redkoma. Čez nekaj let jo je pariško modra 3D tapeta, ki sedaj poudarja steno v dnevnem prostoru, tako navdušila, da so po posvetu zelene poudarke zamenjali modri. Tako je tudi impozantna viseča svetilka v dnevni sobi, ki smo jo oblikovali prav za ta projekt, dobila novo, modro preobleko.

Poleg lestenca v dnevnem prostoru smo oblikovali še nekaj drugih kosov pohištva. Namen je bil oblikovati bivalno okolje s funkcijo, kjer ima vsaka stvar svoj točno določen namen. V osrednjem bivalnem prostoru, ki je združen s kuhinjo in jedilnico smo tako oblikovali modernističen tapeciran delovni kotiček z izvlečno mizico za računalnik. Ta ima na eni strani še shranjevalno omarico za sesalec, na drugi pa poličke za spominke in kataloge iz potovanj, ki so poleg športa, druga strast obeh investitorjev. Tudi usnjena sedežna garnitura minimalistične oblike v dnevnem prostoru, ter pripadajoči tabureji v živahnih barvnih poudarkih, ki prinesejo v prostor nekaj igrivosti, so bili oblikovani po meri za naročnike. Pri oblikovanju pohištva smo se držali enostavnih linij, ki smo jih z živahnimi barvnimi poudarki povzdignili na drugačen nivo.

Na galeriji imata lastnika še en prostor za počivanje, ki pa ga uporabljata bolj ob večerih. Tu je tudi manjši plinski kamin, ki naredi vzdušje bolj udobno. Prav tako se v tem delu najde delovni kotiček za gospoda ter balkon z nadstreškom, ki je njegov najljubši v hiši, saj od tu opazuje prihajajoče vremenske spremembe.

Kopalnica v nadstropju je umirjena, saj smo v njej želeli doseči SPA učinek. Uporabili smo temno rjavo keramične ploščice z odtisi listov, poseben poudarek pa daje linija, ki se preko stenske keramike nadaljuje skozi pohištvo v obliki bordure. Tu ni nobenih živahnih odtenkov, ki jih sicer srečujemo po vsem ambientu – to dinamiko smo v kopalnici dosegli z uporabo različnih tekstur, ki sovpadajo v ambient.

Spalnica je edini prostor, kjer smo namesto ploščic za tlake uporabili naravni bambus. Tu prevladuje belina, saj je bila izražena želja, da je ta prostor kar se da odprt in svetel. Postelja je oblečena v belo usnje, enako kot smo ga uporabili za preobleko jeklenih stebrov (konstrukcija hiše), za vzglavjem postelje. Za posteljno vzglavje je bila umeščena nizka stena, ki je poudarjena z živahno rožnato barvo, vanjo pa smo skrili vse potrebne električne inštalacije.

V hodniku ob vhodu v hišo je garderobni kotiček, ki ima videz plezalne stene. Kamniti elementi oziroma plezalne oprijemke služijo za obešanje plaščev. Poleg je velika omara za čevlje, prav tako narejena po meri, z neobičajno oblikovanimi vrati. Tu lastnica hrani svojo obsežno in pisano kolekcijo čevljev, ki so njena posebna strast.

Stopnišče, ki vodi od pritličja oziroma vhoda v zgornje dnevno bivalno nadstropje, je oblečeno v črn kamen z bleščicami. Stena ob njem je oblečena v tapeto z reliefnim vzorcem, ki se ponovi v kuhinji, vendar v njenem negativu. Kuhinja je v elegantno črno beli kombinaciji z detajli v enaki pariško modri barvi, kot se pojavi v dnevni sobi.

Dnevni prostor je visok, odprt do ostrešja na eni strani, na drugi strani pa se nahaja galerija. Iz dnevnega prostora se vstopa na malo teraso, primerno za klepet ob kavi, na drugi strani pa je ozek povezovalni balkon, ki po zunanji strani hiše vodi do spalnice. V tem nadstropju je še ena terasa – ta je pokrita in namenjena obedom zunaj, tudi kadar je slabo vreme. V tej hiši se veliko kuha in druži ob hrani, zato je jedilna miza v kuhinji velika, da lahko pogostijo tudi večjo družbo.

Čisto zadnji korak pa je bila ureditev okolice hiše. Ta je bila izvedena pred kratkim, z njo pa smo pridobili kvaliteten zunanji življenjski prostor, intimen kotiček odmaknjen od pogledov mimoidočih. V ta namen je bila nameščena ograja, uporabljana pa je bila tudi ozelenitev, ki ne potrebuje pretiranega angažmaja. Tudi travo pokosi robot, tako da se lastniki tu zares lahko sproščajo. Kot rečeno, družina uživa v kulinariki in tudi na vrtu imajo veliko letno kuhinjo in jedilno mizo, ki sprejme 12 oseb. Vse to je pokrito z bioklimatsko pergolo, ki omogoča uživanje pod streho ali pod milim nebom. V oblikovanje zunanje ureditve je bila vključena še kolesarnica, kjer hranijo tudi ostale potrebne rekvizite za vrt. Na vrtu se nahaja še prostor s kaminom, namenjen druženju s prijatelji. Tu je tudi zunanji tuš in dve udobni vrtni garnituri.

Lastnica ima posebno afiniteto do dovršenih detajlov, k čemur smo, tekom procesa notranjega in zunanjega oblikovanja, ves čas stremeli. Tako smo linije iz interierja prenesli tudi v ureditev eksterierja. Prostoru v hiši in tudi zunaj nje so bili oblikovani z mislijo na čist dizajn, pri katerem je dominantna intenziteta barv, detajli pa se prepletajo skozi celoten projekt.

Galerija projekta